fredag 18 februari 2011

Läckerheter för tågnostalgiker


Trafik-Nostalgiska Förlaget har en förmåga att ge ut fascinerande böcker, med underbara bilder, om allt från gamla tåg och spårvagnar till flygfotoböcker. Jag har länge varit fascinerad av tåg. Inte så att jag åkt Europa runt och listat tågnummer, utan mer av miljöerna, av banvallars och rangerbangårdars distanserade elljusromantik. Var kanske inte lika förälskad i ånglok och –tåg tidigare, men är det definitivt efter att ha läst Ånglokomotiv jag mött. Bilder från nästan hela förra seklet, från Sverige, Finland, England, Tyskland… Järnvägsmiljöer, tåg, stationer. Fotograferade med precision och skärpa, texter fyllda av fascination och kärlek, så mycket poesi och kärlek. Bilden över en järnvägskurva i skymning, förbi ett ensligt hus, och ett tåg puffande ut moln, tuffande, till texten: ”…ångan lägger sig över den mörka skogen, och trecylinderrytmen dominerar snart hela scenen. Det är tretakt, det är vals ikväll”, Poesi. I bild och text.


Precis som titeln antyder är SJ motorlok T41 lite mindre poetisk, och mer teknisk och specialinriktad. Men det är också här den stora tågnörden hos en kommer fram på allvar. När man faktiskt inser att man med intresse läser om medelvarvsmotorer av trunktyp och flexicoilboogier. Och samma här, bilder som får det tågälskande barnet i en att återkomma. Som får det att dunka av tågräls i själen.

Jag tror det finns en trainspotter i oss alla. Att bläddra i de här böckerna är att väcka den. Som att kasta kol i ångpannan. /Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar