fredag 1 april 2011

Minnet som blöder vid beröring


Den 14 maj är det 80 år sedan. Det har gått 80 år sedan Ådalshändelserna, sedan militär öppnade eld mot ett demonstrationståg i Lunde, utanför Kramfors. Det har gått 80 år sedan fem personer dog av militära skott avlossade i fredstid. Birger Norman, själv ursprungligen från Ådalen, skrev boken om Ådalen 31 redan 1968, men den har nu kommit i en nyutgåva. Och det är en bok som alltid bör finnas tillgänglig. För att hålla den historiska kunskapen och debatten igång, för att den aldrig får glömmas. Boken målar upp bra och sakliga bilder av stämningarna som rådde under tiden, om fruktan för kommunismen, om arbetarrörelsen, om allt som ledde fram till demonstrationen mot inhyrandet av strejkbrytare. Om efterspelet, om tidningarnas ledarsidor, om hur stämning och opinion reagerade och bildades.
I slutet av boken finns ett antal extra kapitel, som anknyter till nutiden, med reflektioner på dagens relation till Ådalshändelserna, ögonvittnesskildringar och även den lyrisk-musikaliska sviten av Norman och Ralph Nordlander, från 50-årsminnet av händelserna.
På Gudmundrå kyrkogård i Kramfors finns en lång grusgång genom en allé, som slutar vid en stor minnessten, Lundeoffrens grav, där fyra av de fem offren ligger. På graven finns en platta med Erik Blombergs dikt Gravskrift, som publicerades i tidningen Social-Demokraten den 17 maj 1931. En dikt som ständigt minner om vad som hände, precis som Birger Normans bok alltid kan och bör göra:

Här vilar
En svensk arbetare.
Stupad i fredstid,
Vapenlös, värnlös.
Arkebuserad
av okända kulor.
Brottet var hunger.
Glöm honom aldrig.

/Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar